Hírek

A Csoóri Sándor Alap 2022-2023 támogatási időszaka

A Csoóri Sándor Alap 2022-2023 támogatási időszaka

Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület a 2022-2023 tárgyidőszakban, a járványhelyzet elcsendesülésével nagy bizalommal fordult tevékenységeinek teljesértékű folytatása irányába.
A pandémia okozta szűk megvalósítási keresztmetszet után újabb problémával kellett szembenézni. A háborús helyzet okozta drágulás mindenre, így a népművészetünkre is komoly kihatással volt. Újra célul kellet kitűzni, hogy a „gondtalan” évekre hasonlítson a szervezet tevékenysége, tettük ezt annak ellenére, hogy egyértelmű volt, komoly nehézségekkel állunk szemben. Az utazási költségek, a zenei kíséret, az étkezések, táboroztatási díjak emelkedése szinte megoldhatatlan feladatnak tűnt. Az egyesület jubileumi évet hirdetett a 2022-es évre, mely az előbb leírtak tükrében kimondottan erőn felüli vállalásnak tűnt. Így kifejezetten fontosnak számított a Csoóri Sándor Alap támogatása, amely nélkül semmilyen formában nem lehetett volna az említett időszakot érdemben lebonyolítani.

Mottónkat ebben az évben is követtük, hogy nem egy szegmens, nem valamiféle műfaj az, amivel foglalkozunk, hanem a kultúra maga, amit mindenkinek meg kell próbálnunk átörökíteni a gyermek és ifjúsági társadalom rétegeiben. Mind a régiós rendszerű tevékenységünk, mind az országos és Kárpát-medencei jelenlétünk kiemelkedő módon valósult meg. A tárgyidőszak értékeire a koronát az egyesület gálaműsorai tették fel, melyek közül kiemelkedett a 2022 novemberében bemutatott „32 éves lettem én” című előadás. A közel 700 gyermek és ifjúsági táncost a helyszínen tekintette meg Magyarország köztárasági elnöke, Novák Katalin, aki az est fővédnökeként volt jelen.

A gálaműsorról készült fényképek megtekinthetők ITT és ITT
A gálaműsorról készült videó megtekinthető ITT

Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesületnek a megnehezült anyagi körülmények ellenére is sikerült az általa összefogott gyermek néptánc csoportok magas színvonalú működéséhez a megfelelő formátumú megnyilvánulási rendszer fenntartása és tovább fejlesztése. Valamint az ehhez kapcsolódó, szorosan a népi kultúra keretein belül fellelhető eszközrendszer segítségével megvalósított tevékenységek szervezése, és ezek minél szélesebb társadalmi körben való terjesztése.
 

csoori logo

 


Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület célja, hogy összefogja és jól működő közösségbe is szervezze a gyermek néptánccsoportokat, vezetőiket és minden olyan pedagógust, aki a magyar gyermek néptánc előre mozdításán fáradozik.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5