Bemutatkozunk

Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület

Az Egyesület célja, hogy ne csak összefogja, hanem jól működő közösségbe is szervezze a magyarországi gyermek néptánccsoportokat, azoknak vezetőit és minden olyan pedagógust, aki a magyar gyermek néptánc előre mozdításán fáradozik.
Saját szervezésű rendezvényeinek további célja a néptáncoktatás, az amatőr művészeti munka méltó szintre emelése,
melynek révén egyre nagyobb rétegek ismerhetik meg a magyar népi kultúra kincseit.

Népművészet, néphagyomány MA

A gyermekek sokoldalú nevelésében, képességeik fejlesztésében elengedhetetlen a népi kultúra értékeinek megismerése. A népi játékok, a néptánc fejleszti a gyermekek mozgáskultúráját, testtudatát, identitását, szociális érzékenységét, mindezek mellett megfelelő pedagógusok tolmácsolásában pedig élményszerző és élményadó szabadidős tevékenységet jelent. Mindezek által a gyermekek értékes alternatívát kapnak szabadidejük eltöltéséhez.

Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesületet ezen elvek alapján Foltin Jolán, Kossuth-díjas koreográfus alapította, elkötelezett gyermektánc-pedagógusok együttműködésével több mint 25 évvel ezelőtt.

Az egyesület elsődleges célja azóta is a népművészet és a néphagyomány iránt érdeklődő gyermekek, gyermek-közösségek és az őket támogató felnőttek összefogása, tevékenységük segítése, érdekeik érvényesítése szerteágazó kulturális életünkben.

Találkozzunk

Egyesületünk elsősorban néptánccal foglalkozó szervezeteket tömörít, néptáncra épülő rendezvényeket szervez. Fesztiválokat, találkozókat melyek bemutatkozási, megmérettetési és ismerkedési lehetőséget teremtenek, versenyeket, továbbképzáseket, konferenicákat.

Mindemellett kiemelt fontosságúnak tartjuk a népművészet valamennyi ágával foglalkozó (népdal, népzene, néptánc, népszokások, tárgyi kultúra, népi báb és színjátszás stb.) magyar és más nemzetiségű gyerekek közötti kapcsolatok kiépítését, találkozók, tapasztalatcserék, táborok szervezését, megrendezését.

Gyakori kérdések

Hogyan csatlakozhatok az egyesülethez?

Nincs más teendő, mint kitölteni az egyéni belépési szándéknyilatkozatot, mely az alábbi linken érhető el:
Belépési nyilatkozat (egyéni)

bannermask3.png

Az elnökség tagjai

Sikentáncz Szilveszter
Sikentáncz Szilveszteraz egyesület elnöke
Táncpedagógus, koreográfus. A Magyar Állami Népi Együttesben töltött 11 éves profi táncos pályafutást követően fordult a tanítás felé. Elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus szakát.
Csitei Gábor
Csitei Gáboraz egyesület alelnöke
néptánctanár (MA) - közoktatási vezető Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója Mihályi Község polgármestere
Lukács László
Lukács Lászlóaz egyesület alelnöke
Néptáncpedagógus, a Kecskemét Táncegyüttes főállású művészeti vezetője vagyok, emellett a kecskeméti Kodály Zoltán Iskola táncművészeti tagozatának tanára, 4 évig a Magyar Állami Népi Együttes hivatásos táncosa.
Darmos István
Darmos Istvánaz enökség tagja
Néptáncpedagógus, néprajzkutató vagyok. Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára népművelőjeként több mint két évtizede szervezem a régió legnagyobb múltú és jelentőségű gyermektáncos rendezvényeit.
Farkas Lilla
Farkas Lilla az elnökség tagja
Néptáncpedagógus, aranygyöngyös néptáncos.  2002-ben végezte el a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus szakát, jelenleg a Gyulai Erkel Ferenc AMI pedagógusa.
Husvéth Csaba
Husvéth Csabaaz elnökség tagja
Putz Katalin
Putz Katalinaz elnökség tagja
Asztalos-Kiss Zsuzsanna
Asztalos-Kiss ZsuzsannaRégióképviselő
Közép-Magyarország
Fehér János
Fehér JánosRégióképviselő
Észak-Magyarország
Forgó Edit
Forgó EditRégióképviselő
Dél-Alföld
Horváth Tibor
Horváth TiborRégióképviselő
Dél-Dunántúl
Sipos Ferenc
Sipos FerencRégióképviselő
Nyugat-Dunántúl
Tiszai Zsuzsanna
Tiszai ZsuzsannaRégióképviselő
Észak-Alföld
Vastag Richárd
Vastag RichárdRégióképviselő
Nyugat-Magyarország


Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület célja, hogy összefogja és jól működő közösségbe is szervezze a gyermek néptánccsoportokat, vezetőiket és minden olyan pedagógust, aki a magyar gyermek néptánc előre mozdításán fáradozik.

Eseménynaptár

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4