Hírek

Mesterek és Tanítványok pályázat 2023

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület ismét meghirdeti Népi Örökségünk Mesterei és Tanítványai c. pályázatát.

 A pályázat a néptánccal, népzenével, és népi énekkel foglalkozó fiataloknak és oktatóiknak szól, hogy ezúttal életkorok és szerepkörök nélkül, közös produkcióban mutassák meg az évek óta együtt építgetett „közös kincsük” egy szeletét. 

A versenyre 6 – 16 év közötti Tanítvány(ok) és Mestere(ik) jelentkezhetnek, egy közösen előadott, az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkcióval.

A produkciókat videofelvétel formájában kérjük rögzíteni, és a lentebb olvasható módon megosztani.A műsorszám időtartama: max. 5 perc (Ennek túllépése akár a versenyből történő kizárást is maga után vonhatja.)
Életkor: A versenyen „Tanítványként” a 2007. január 1. és 2017. január 1. között születettek vehetnek részt. Előnyt jelent az értékelésnél, ha a szereplők a saját lakhelyükhöz kötődő népművészeti értékeket mutatják be, illetve ha a produkció megfelelően illeszkedik az előadó gyermek életkori sajátosságaihoz.

Tanítványok legfeljebb két kategóriában, kategóriánként egy produkcióval nevezhetnek.
Mesterek legfeljebb két produkcióban vehetnek részt.
A 2021-ben díjat nyert produkciók résztvevői ugyanazon a felállásban is pályázhatnak, viszont a műsorszám tánc-, ének-, zene anyagának a díjazott műsorszámtól különböznie kell.

 Image

KATEGÓRIÁK: 
 Népi énekes szólisták és kis létszámú énekegyüttesek (maximum 4 fő, mely tartalmazza a Mestert is) 
 Népi hangszeres szólisták és zenekarok (maximum 4 fő mely tartalmazza a Mestert is) 
 Néptáncos szólisták és táncospárok (maximum 4 fő mely tartalmazza a Mestert, vagy Mesterpárt is)
 
DÍJAK:
A legjobb pályázatok előadói Népi Örökségünk Példás Mestere és Tanítványa” oklevélben részesülnek, mely 100.000 Ft pénzjutalommal jár.
Kategóriánként a legkiemelkedőbb pályázók „Népi Örökségünk Kiváló Mestere és Tanítványa” címet kapják, valamint 180.000 Ft értékű jutalmat vehetnek át. Emellett számos különdíj is gazdára talál, egyenként 40.000 Ft értékben. A díjazottak az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület által támogatott országos fesztiválok műsoraiba való meghívásban részesülnek. Többek között részt vehetnek a 2023 tavaszán megrendezésre kerülő gálaműsoron a Hagyományok Házában, valamint az Országos Táncháztalálkozó programjában.

A pályamunkákat a népi előadóművészet kiemelkedő szakembereiből álló 6 tagú zsűri bírálja el:
Kocsis Enikő - Harangozó-Gyula díjas, Europass-díjas koreográfus, táncművész, táncpedagógus, Örökös Aranygyöngyös szólótáncos
Navratil Andrea - Liszt Ferenc - díjas népdalénekes, pedagógus 
Sztanó Hédi – néprajzkutató, táncművész, filmrendező 
Eredics Gábor - Kossuth-díjas népzenész, zenepedagógus, a Dankó Rádió szakmai igazgatója.
Pál István”Szalonna” - Liszt Ferenc - díjas előadóművész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. 
Végső Miklós - Harangozó Gyula-díjas és Europass-díjas táncművész, táncpedagógus, koreográfus.

JELENTKEZÉS:
A pályázatban való részvételhez a.) online regisztrációs űrlap (https://forms.gle/twAs39oWAqrPLhYW6 ) kitöltése szükséges; b.) a produkció felvételeit a közösségi médiában, bármely Facebook - felhasználó oldalára kérjük feltölteni, a következő megjelölésekkel:
Népi Örökségünk Mesterei és Tanítványai 2023
#mesterekéstanítványok23 #örökség (kategóriának megfelelően): #népiének #népihangszer #néptánc Produkció címe:
Produkció előadói:

A fent olvasható címkékkel megosztott videókat összegyűjtjük az e célra létrehozott Facebook-oldalon (https://www.facebook.com/mesterekestanitvanyok) ahol folyamatosan megtekinthetőek a produkciók.

Jelentkezési és videó-feltöltési határidő: 2023.március 31. Az első 15 regisztráló Örökség-ajándékcsomagban részesül!
A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címen készséggel állunk rendelkezésre.

Mindenkinek élményekkel teli felkészülést és alkotást kívánunk!

Üdvözlettel: 
Sikentáncz Szilveszter


A pályázat Novák Katalin köztársasági elnök, a Csoóri Sándor Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

A pályázat nyomtatható formátuma ITT letölthető. 

A pályázat illusztrációjához felhasznált kép: Verbunk, Tornyospálca (1956); Gyűjtő: Kápolnai Imre Forrás: Zenetudományi Intézet – Népzenei és néptánc fotóarchívum Leltársz.: ZTI_tf_01612 és ZTI_tf_01607


Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület célja, hogy összefogja és jól működő közösségbe is szervezze a gyermek néptánccsoportokat, vezetőiket és minden olyan pedagógust, aki a magyar gyermek néptánc előre mozdításán fáradozik.

Eseménynaptár

Szeptember 2023
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1