Hírek

Örökség a határainkon túl

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a Kárpátalja népművészetét életben tartó és kölcsönös átörökítés céljából megvalósult programjai 2019-ben.

EGyesületünk célja az „anyaországi” tevékenysége mellett, hogy az egész Kárpát-medence népművészetét összefogja, annak kapcsolati rendszerét megerősítse és szakmaiságát határainkon innen és túl segítse. Ezen belül is különös figyelmet szentelve a gyermek és ifjúsági korosztályra.

A fentebb vázoltak szellemében egyesületünk az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár programjába is igyekszik bevonni a hazai résztvevők mellett határon túli csoportokat is. Megkönnyítve minden csoport részvételét az utazási költségeikhez való hozzájárulással, bárhonnan érkezzenek is.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár nagyszabású programjai között hosszú évek óta kiemelt szerep jut a gyermek néptáncosoknak. Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szervezésében megvalósuló Aprók Bálja program keretein belül évről évre egy-egy régió mutatkozhat be a Papp László Budapest Sportraréna kűzdőterén. Az esemény színes programokat kínál a rendezvény látogatóinak, tánctanítás, ügyességi és táncos játékok, különböző szokások felelevenítése, viselet- és táncbemutatók váltakoznak a nap folyamán. Rendszerint az egész nap valamilyen ünnepkör köré épül, annak hagyományait eleveníti fel. 2019-ben az Aprók Bálja programjában (2019.04.07.) az Nyugat-magyarországi régió mutatkozott be, illetve vállalta magára a szervezés és lebonyolítás oroszlánrészét. Célunk volt, hogy a saját környezetükben kiemelkedő népművészeti tevékenységet folytató közösségek részt vehessenek a magyar néptáncmozgalom legkiemelkedőbb rendezvényén, ahol kiemelkedő előadók műsoraival találkozhattak, valamint a mozgalom első számú táncpedagógusaitól tanulhattak táncokat egy egész napon át. Az Aprók Bálján kiváló felvidéki magyar oktatók tanították egyszerre a Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és az „anyaországból” érkező gyermekeket, kiknek egy része a „Minden Magyarok Tánca” elnevezésű programnak is az egyesület által lehetett részese.

A programsorozat keretében valósult meg a Kárpátalján működő együttesek vezetői számára tartott oktatás. A továbbképzés alkalmával a mezőségi Visa település táncanyagával ismerkedtek meg a résztvevők. Az oktatást Sikentáncz Szilveszter és Hudákné Farkas Sára néptánc pedagógusok tartották Budapestről. Az oktatás célja, hogy a helyi(kárpátaljai) táncos tevékenységet folytató fiatalok megismerkedhessenek egy másik tájegység, a táncházmozgalomban nagyon népszerű táncanyag alapjaival.
 

2019-ben 22. alkalommal került megrendezésre a Szomszédolás Országos Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztivál, melyet – régi tervek szerint - Kárpát-medencei fesztivállá sikerült a szervezőknek kiszélesíteni. A gyermek korosztály számára kevés ilyen jellegű fesztivál, találkozási lehetőség van, így ebben az évben az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a Kárpátaljai gyermekek számára is lehetőséget biztosított a részvételre. A négy napos fesztiválra minden elcsatolt részből érkeztek együttesek. Így: a Felvidékről Nagyidáról, Kárpátaljáról Nagydobronyból és Técsőről, a Székelyföldről Rugonfalváról, A Partiumból Köröstárkányból, és a Délvidékről Nagyhegyesről voltak résztvevők. E mellett természetesen hazai csoportok is részt vettek a találkozón, és Bulgáriából, Sumenből is érkezett gyermek együttes.

 

 Programjaink a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatnak meg.

 

bga2019

Az egyesületről

Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület célja, hogy összefogja és jól működő közösségbe is szervezze a gyermek néptánccsoportokat, vezetőiket és minden olyan pedagógust, aki a magyar gyermek néptánc előre mozdításán fáradozik.

Eseménynaptár

November 2020
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
©2020 Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület. Minden jog fenntartva. Designed By freeart.hu

Keresés