Bemutatkozunk

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület

Az Egyesület célja, hogy ne csak összefogja, hanem jól működő közösségbe is szervezze a magyarországi gyermek néptánccsoportokat, azoknak vezetőit és minden olyan pedagógust, aki a magyar gyermek néptánc előre mozdításán fáradozik.
Saját szervezésű rendezvényeinek további célja a néptáncoktatás, az amatőr művészeti munka méltó szintre emelése,
melynek révén egyre nagyobb rétegek ismerhetik meg a magyar népi kultúra kincseit.

Népművészet, néphagyomány MA

A gyermekek sokoldalú nevelésében, képességeik fejlesztésében elengedhetetlen a népi kultúra értékeinek megismerése. A népi játékok, a néptánc fejleszti a gyermekek mozgáskultúráját, testtudatát, identitását, szociális érzékenységét, mindezek mellett megfelelő pedagógusok tolmácsolásában pedig élményszerző és élményadó szabadidős tevékenységet jelent. Mindezek által a gyermekek értékes alternatívát kapnak szabadidejük eltöltéséhez.

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületet ezen elvek alapján Foltin Jolán, Kossuth-díjas koreográfus alapította, elkötelezett gyermektánc-pedagógusok együttműködésével több mint 25 évvel ezelőtt. Az egyesület elsődleges célja azóta is a népművészet és a néphagyomány iránt érdeklődő gyermekek, gyermek-közösségek és az őket támogató felnőttek összefogása, tevékenységük segítése, érdekeik érvényesítése szerteágazó kulturális életünkben. 

Találkozzunk

Egyesületünk elsősorban néptánccal foglalkozó szervezeteket tömörít, néptáncra épülő rendezvényeket szervez. Fesztiválokat, találkozókat melyek bemutatkozási, megmérettetési és ismerkedési lehetőséget teremtenek, versenyeket, továbbképzáseket, konferenicákat.

Mindemellett kiemelt fontosságúnak tartjuk a népművészet valamennyi ágával foglalkozó (népdal, népzene, néptánc, népszokások, tárgyi kultúra, népi báb és színjátszás stb.) magyar és más nemzetiségű gyerekek közötti kapcsolatok kiépítését, találkozók, tapasztalatcserék, táborok szervezését, megrendezését.

Gyakori kérdések

Hogyan csatlakozhatok az egyesülethez?

Nincs más teendő, mint kitölteni az egyéni belépési szándéknyilatkozatot, mely az alábbi linken érhető el:
Belépési nyilatkozat (egyéni)

Az elnökség tagjai

Sikentáncz Szilveszter
Sikentáncz Szilveszteraz egyesület elnöke
A Magyar Állami Népi Együttesben töltött 11 éves profi táncos pályafutásomat követően a tanítás felé orientálódtam. Elvégeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus szakát.
Csitei Gábor
Csitei Gáboraz egyesület alelnöke
néptánctanár (MA) - közoktatási vezető Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója Mihályi Község polgármestere
Szigetvári József
Szigetvári Józsefaz egyesület alelnöke
Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület alapító tagja ( 1991) és alapítás óta elnökségi tagja. Forrás Néptáncegyüttes Százhalombatta alapító ( 1984) együttes és művészeti igazgatója.
Darmos István
Darmos Istvánaz elnökség tagja
Néptáncpedagógus, néprajzkutató vagyok. Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára népművelőjeként több mint két évtizede szervezem a régió legnagyobb múltú és jelentőségű gyermektáncos rendezvényeit.
Hegedűsné Farkas Lilla
Hegedűsné Farkas Lillaaz enökség tagja
Pályám kezdete óta néptánc-pedagógusként dolgozom, Békéscsabán, a Hétpróbás Néptánciskolában, ahol az óvodás korú gyermekektől egészen az ifjúsági 17-18 éves korosztályig vezetek csoportokat.
Lukács László
Lukács László az elnökség tagja
Néptáncpedagógus, a Kecskemét Táncegyüttes főállású művészeti vezetője vagyok, emellett a kecskeméti Kodály Zoltán Iskola táncművészeti tagozatának tanára, 4 évig a Magyar Állami Népi Együttes hivatásos táncosa.
Putz Katalin
Putz Katalinaz elnökség tagja
Horváth Tibor
Horváth TiborRégióképviselő
Dél-Dunántúl
Fehér János
Fehér JánosRégióképviselő
Észak-Magyarország
Forgó Edit
Forgó EditRégióképviselő
Dél-Alföld
Kun Katalin
Kun KatalinRégióképviselő
Közép-Dunántúl
Sipos Ferenc
Sipos FerencRégióképviselő
Nyugat-Dunántúl
Tiszai Zsuzsanna
Tiszai ZsuzsannaRégióképviselő
Észak-Alföld
Tóth Judit
Tóth JuditRégióképviselő
Közép-Magyarország

Az egyesületről

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület célja, hogy összefogja és jól működő közösségbe is szervezze a gyermek néptánccsoportokat, vezetőiket és minden olyan pedagógust, aki a magyar gyermek néptánc előre mozdításán fáradozik.

Eseménynaptár

Április 2020
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
©2020 Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület. Minden jog fenntartva. Designed By freeart.hu

Keresés